Dizajn etiketa i privjesnica

Primorsko i žestoko, od Promex-a

Obiteljska tvrtka Promex proizvodi tradicionalna primorska žestoka pića više od 20 godina. Likeri od biske, borovnice, brusnice, medice i smokve proizvodi su visoke kvalitete i punoće okusa koji se mogu povezati samo sa domaćom proizvodnjom u manjim količinama.

Naziv Promex prepoznat je od strane kupaca, kako domaćih tako i inozemnih, no vizualno predstavljanje u obliku ambalaže, etiketa pa i samog logotipa nije bilo u domaćem, tradicijskom duhu proizvoda.

Stare etikete

Logotip

Naš zadatak bio je podijeljen u nekoliko faza, krenuli smo redizajnom postojećeg logotipa. Logotip smo modernizirali i osvježili ne gubeći iz vida osnovne elemente u grafičkom dijelu logotipa koji su svakog poznavatelja regije riječkog priobalja jasno asocirali na područje iz kojeg likeri dolaze. Odlučili smo da će dominantna boja biti tamno smeđa koja će se osim u samom logotipu provlačiti i kroz dizajn svih ostalih promotivnih materijala. Tekstualni dio logotipa smo pojednostavili.

Identitet kolekcije likera

Nakon što smo uredili logotip krenuli smo u drugu fazu izgradnje identiteta. Potrebu za vizualnim odijeljenjem pet različitih likera, svaki sa svojom specifičnom pričom i bojom (tekućine), riješili smo različitim bojama za svaki pojedini liker. S obzirom da smo unaprijed odredili baznu boju (smeđu) poigrali smo se kombinacijama koje će se slagati s njom ali i bojom samog likera u boci i vrste voća, ploda ili meda. Za svaki liker izradili smo stilizirana ilustrirana rješenja biljke, ploda ili u slučaju Medice, pčele.

Uz neizostavne etikete dizajnirali smo i pripadajuće privjesnice na kojima smo imali više prostora za smještaj dodatnih elemenata. Tako se na njima nalaze tekstovi o čudesnoj biljki imeli (biska), posebnom okusu borovnica i brusnica, ili pak o smokvi i medici. Tu su naravno i potpune informacije o samom proizvodu (sastojci, volumen, postotak alkohola, zakonski odredeni podaci, ilustracija, naziv te dvojezična priča o likeru te naravno o proizvođaču).

Etikete i privjesnice

Pri odabiru tipografije odluka je pala na serifnu, klasičnu, koja se lijepo nadopunjuje sa ostalim grafičkim elementima. Tradicijski duh novih Promex boca zaokružili smo posebno odabranim papirom, tehnikom tiskanja, pa i samim pozicioniranjem etiketa i privjesnica.

Promex, borovnica

 

Naručitelj: Promex d.o.o. – promex.hr
Usluga: Dizajn etiketa i privjesnica za domaće likere

Dizajn: Jasmina Hatežić
Ilustracije: Ivan Pletenac

Fotografije: Martina Šalov